УАІБ виступає за збереження права вибору для учасників фондового ринку під час обміну інформацією з НКЦПФР

17 травня 2018

Українська асоціація інвестиційного бізнесу направила до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку свої зауваження щодо проекту змін до «Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», який оприлюднено на сайті НКЦПФР 10.05.2018 року.

Зауваження УАІБ стосуються змін до Положення, якими передбачено запровадити підхід, при якому обмін електронними документами в системі електронного документообігу здійснюється між суб’єктом подання та Комісією виключно за посередництва агента подання. 

В Асоціації проаналізували чинні законодавчі норми щодо діяльності з надання інформаційних послуг на фондовому ринку і зазначають, що Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» (із змінами) не передбачає подання інформації/звітності/адміністративних даних до НКЦПФР виключно за посередництвом особи, що здійснює діяльність з надання інформаційних послуг на фондовому ринку (діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних). Навпаки, Законом встановлено право для учасників фондового ринку самостійно розкривати/подавати інформацію/звітність/ адміністративні дані.

Крім того, УАІБ звертає увагу, що під час обговорення проекту змін до цього Положення на засіданні Комітету НКЦПФР з питань функціонування інституційних інвесторів та інформаційної політики 25 квітня 2018 року надавалася інша редакція цього пункту, яка була схвалена учасниками засідання, а саме: «обмін електронними документами в СЕД здійснюється між ПТК суб’єкта подання та ПТК Комісії безпосередньо або за посередництва агента подання».

Оприлюднена на сайті НКЦПФР редакція змін, зазначається у листі, є, по суті, нав’язуванням державним органом комерційних послуг посередників суб’єктам подання, при чому перелік таких посередників буде визначати сама Комісія. Такий підхід суперечить Закону і є порушенням права суб’єкта підприємницької діяльності, в тому числі і комерційної таємниці.

УАІБ виступає за збереження права вибору для учасників фондового ринку під час обміну інформацією з НКЦПФР і наполягає на прийнятті проекту змін до «Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у редакції, схваленого  25 квітня 2018 року на засіданні  Комітету НКЦПФР. 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24