Застосування механізму примусового викупу акцій у міноритаріїв призводить до непрогнозованих для фондового ринку наслідків

02 травня 2018

Терміново призупинити та удосконалити законодавство про акціонерні товариства щодо механізму «сквіз-аут» вимагають представники профучасників фондового ринку - УАІБ, ПАРД та АУФТ, які 26 квітня провели спільний прес-брифінг в ІА «Українські новини» на тему: «Сквіз-аут по-українському: справедливий викуп чи грабунок міноритарних акціонерів».

Вони запропонували якнайшвидше провести спільне засідання СРО з НКЦПФР та профільним комітетом Верховної Ради, щоб зупинити ту вакханалію, яка відбувається зараз на практиці, і порушує дух самого закону, а також викривлює ті завдання, які мали вирішити загалом позитивні зміни законодавства.

Застосування механізму примусового викупу акцій у міноритарних акціонерів, покликаного адаптувати українське законодавство до європейських директив, призвело до непрогнозованих для ринку наслідків – спричинило конфлікт між мажоритарними і міноритарними акціонерами, та порушує конституційні права громадян. Особливо у цьому зв’язку потерпають інститути спільного інвестування, які акумулюють кошти вітчизняних інвесторів, оскільки через заниження деякими емітентами ціни обов’язкового викупу, відбувається значне падіння вартості активів публічних інвестиційних фондів.

Як вважають учасники зібрання, процедура застосування на практиці сквіз-ауту в Україні загалом відобразила підходи до регулювання ринку цінних паперів. Вони наголосили, що європейська директива, яка передбачає наявність цих процедур, стосується виключно публічних цінних паперів, яких в Україні сьогодні практично нема. Якщо у 2014 році у біржовому лістингу знаходилося 126 акцій, то у квітні 2018 їх реально залишилося 4, з 224 облігацій підприємств зосталося 12.

Спершу необхідно створити в Україні публічний ринок цінних паперів, а тоді вже запроваджувати новітні механізми, це також вирішило би і проблему справедливої ціни викупу.

Учасники брифінгу підкреслили, що регулятор також міг би зайняти більш активну позицію, принаймні провести аналіз біржових торгів напередодні сквіз-ауту. У Комісії є достатньо повноважень, щоб більш детально розібратися чи є викуп акцій за заниженими цінами деякими емітентами фіктивним чи результатом маніпулювання, переконані профучасники ринку цінних паперів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24