Запорука підвищення якості аудиторських послуг, фінзвітності та відновлення довіри до фінансових установ – у співпраці

10 листопада 2017

8 листопада 2017 року Українська асоціація інвестиційного бізнесу за підтримки Аудиторської палати України та Українського інституту розвитку фондового ринку провела круглий стіл «Підвищення якості аудиторських послуг – важливий елемент відновлення довіри до фінансових установ». Участь у заході взяли Голова Аудиторської палати України Т.Каменська, Головуючий Ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Д.Леонов, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку капіталу та пруденційного нагляду НКЦПФР та Голова Комісії АПУ з контролю якості та професійної етики К.Рафальська, Голова Комісії АПУ зі стандартів та практики аудиторської діяльності О.Кузуб, Партнер з аудиту ТОВ АФ «ПрайсвотерхаусКуперс (Аудит)» Л.Пахуча.

Під час круглого столу обговорювалися найбільш актуальні та проблемні питання аудиту компаній з управління активами, зокрема типові невідповідності аудиторських висновків та зв’язок звітів аудитора з фінансовою звітністю компанії. Йшлося також про підходи до оцінювання якості аудиторських послуг та аналізувалися питання, які виникають під час розгляду Комісією АПУ з контролю якості та професійної етики.

Учасники зібрання – представники більше 20 аудиторських компаній,які проводять аудиторські перевірки компаній з управління активами та інститутів спільного інвестування, розглянули нові вимоги до формування аудиторської думки, передбачені переглянутими міжнародними стандартами аудиту, та практичні аспекти щодо реалізації цих вимог.

Особлива увага була приділена обговоренню вимог до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Учасники круглого столу наголосили на необхідності співпраці аудиторів та бухгалтерів компаній з управління активами, а також на важливості співробітництва між НКЦПФР, АПУ та УАІБ, оскільки це шлях до підвищення якості аудиторських послуг, фінансової звітності та відновлення довіри до фінансових установ.

У рамках круглого столу було також підписано договір про співпрацю між Українським інститутом розвитку фондового ринку та Аудиторською палатою України щодо організації та проведення удосконалення професійних знань аудиторів з метою підготовки їх до контрольного тестування, а також проведення такого тестування. Керівники АПУ та УАІБ дійшли згоди у тому, що задля підвищення якості аудиторських послуг, які надаються компаніям з управління активами та інститутам спільного інвестування доцільно розробити спеціалізовану тему з удосконалення професійних знань аудиторів та найближчим часом подати її на затвердження АПУ.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24