Українські компанії з управління активами можуть перейти на звітування за стандартами GIPS

30 жовтня 2017

За сприяння міжнародного CFA Institute 25 жовтня 2017 року у Києві відбувся семінар, де українські компанії з управління активами обговорювали переваги звітування за глобальними стандартами інвестиційної діяльності GIPS (скор. від англ. Global Investment Performance Standards).

GIPS є етичними стандартами, якими керуються інвестиційні менеджери, презентуючи результати своєї роботи. Стандарти GIPS забезпечують правдиве і повне розкриття результатів діяльності з управління активами. GIPS були розроблені міжнародним CFA Institute (США) і сьогодні вони широко використовуються інвестфондами в усьому світі. Зокрема, 74% з ТОП-100 глобальних компаній з управління активами звітують за GIPS стандартами. В управлінні цих компаній знаходиться 60% світових інвестиційних активів на суму понад 46 трлн. дол. США.

«Сьогодні було проведено важливий семінар, який мав на меті впровадження стандартів GIPS – стандартів результативності діяльності компаній з управління активами. З огляду на пенсійну реформу в Україні це питання стає дуже важливим для широкого кола осіб», – відзначив Григорій Овчаренко, член Ради УАІБ, директор, голова підрозділу з управління локальними активами, ICU.

Сьогодні в Україні, як колись було у багатьох країнах, немає єдиної методики презентації результатів управління активами. Компанії, що управляють активами, використовують власні методики на свій розсуд, тож це унеможливлює об’єктивну оцінку ефективності такого управління як з боку інвесторів цих компаній, так і регулятора та самих керуючих активами.

 «Стандарти GIPS стосуються перш за все презентації результатів, а не підрахунку. Презентація результатів має бути повною, неупередженою, правдивою та зрозумілою. Звучить нескладно, але насправді, щоб звітувати за GIPS, компаніям доводиться корегувати спосіб мислення», – підкреслив Лорен Федріго, партнер, Deloitte Luxemburg.

 «GIPS є широко визнаними у світі стандартами звітування керуючих фондами протягом останніх 30 років. Вони не тільки забезпечують прозорість та вичерпність розкриття результатів, але вони також інформують про те, що компанія дотримується найкращих світових етичних стандартів при розрахунку та презентації своєї діяльності з управління активами. Зараз, коли Україна проводить економічні реформи, є найкращий час для керуючих активами впровадити ці стандарти», – запевнив Іан МакАра, директор з глобальних інвестиційних стандартів діяльності в EMEA регіоні, CFA Institute.

 «CFA Institute та Українська асоціація інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine заохочує українських керуючих активами впроваджувати глобальні стандарти інвестиційної діяльності GIPS. Долучення українських компаній до цієї практики підвищить довіру до них з боку інвесторів, сприятиме розвитку цього сегмента фінансового ринку, особливо в контексті запланованого введення в Україні 2-го рівня пенсійної системи», – зазначила Ольга Буренко, CFA, член ради директорів, голова комітету з галузевих відносин CFA Society Ukraine.

Семінар був організований Українською асоціацією інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine, за підтримки міжнародного CFA Institute та Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу (УАІБ). 

У семінарі взяли участь представники українських компаній з управління активами, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Української Асоціації Інвестиційного Бізнесу (УАІБ), члени CFA Society Ukraine та представники CFA Institute.

Детальнішу інформацію про Стандарти, у тому числі їх переклад українською мовою, можна знайтина сайті УАІБ.

Цього року GIPS виповнюється 30 років, а спонсорами Стандартів є організації у 41 країні світу.


 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 18.04.24
Кількість КУА278на 18.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 18.04.24
Кількість ІСІ1784на 18.04.24
Кількість НПФ*53на 18.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24