Д.Леонов про запоруки успіху у реформуванні українського аудиту

02 жовтня 2017

29 вересня представники УАІБ взяли участь у конференції «Майбутнє аудиторської професії: міжнародний досвід та шлях України», яка була організована Аудиторською палатою України за підтримки EU-FINSTAR. На конференції йшлося про пошук взаємоприйнятних рішень у реформуванні аудиторської діяльності в Україні з огляду на досвід реформування аудиту в європейських країнах та необхідності оновлення українського законодавства у цій сфері.

Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов у своєму виступі на конференції зазначив, що ставлення до українського аудиту, зокрема з боку інвесторів (як вітчизняних так і іноземних) сьогодні супроводжується загальною недовірою. За цих умов при проведенні за підтримки Світового Банку та ЄС реформи аудиторської діяльності в Україні з’являється шанс одночасно модернізувати і форму, і зміст національного аудиту, що підвищить довіру до аудиторської думки, фінансової звітності, і, відповідно, інвестиційну привабливість України.

Наголосив він також на важливості збереження балансу інтересів різних користувачів такої фінансової інформації: не тільки регуляторних органів, а й, насамперед, замовників аудиту і інвесторів. Позитивні наслідки, на думку Д.Леонова, матиме і зміна акценту на підвищення частки не фінансової інформації в аудиторських висновках. А якщо зважити на роль системи саморегулювання професії аудиту, а також налагодження співпраці з аудиторською спільнотою більшості галузевих професійних асоціацій, то сукупність цих факторів принесе позитивний результат суспільству. Зокрема, Д.Леонов наголосив на готовності Української асоціації інвестиційного бізнесу до постійної співпраці, інформаційного обміну та підвищення кваліфікації аудиторів у сферах професійної діяльності та інтересів членів УАІБ.

Учасники конференції обговорили ключові положення проекту закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», практику реформування аудиту в країнах ЄС та світу, а також ключові зміни в міжнародних стандартах аудиту.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24