Експерти закликають уряд не зволікати із запровадженням накопичувального рівня пенсійного забезпечення

12 червня 2017

Без накопичувального рівня, запропонована урядом реформа пенсійної системи, є неповноцінною і не здатна зупинити загрозливу ситуацію з пенсійним забезпеченням. Осучасненням нинішніх пенсій не вдасться вирішити проблему майбутніх пенсій для майбутніх поколінь. На цьому наголосили учасники прес-конференції «Як вилікувати пенсійну систему?» в ІА "Інтерфакс-Україна", яка відбулася 8 червня.

Представники громадських організацій, професійних асоціацій та експерти ринку, серед яких були і представники Української асоціації інвестиційного бізнесу, закликали Кабінет Міністрів якнайшвидше створити умови для функціонування повноцінної трирівневої пенсійної системи.

Це на сьогодні єдиний сценарій, що відповідає також і міжнародним стандартам, зазначив член Ради УАІБ, директор, глава підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко. І в Україні є умови та інфраструктура для запровадження накопичувального рівня. Близько мільйона людей вже сьогодні є учасниками недержавних пенсійних фондів, які є складовою другого і третього рівнів. А це десята частина нинішніх платників податку ЄСВ до Пенсійного фонду. Активи НПФ складають сьогодні більше двох мільярдів гривень. Враховуючи, що депозити юридичних осіб складають сьогодні 100 мільярдів, а надходження до другого рівня, за розрахунками науковців, у вигляді внесків будуть у межах 10 мільярдів щорічно, це не створить ніяких проблем для банківської системи, а навпаки буде додатковим ресурсом для довгострокового інвестування економіки країни.

Починаючи пенсійну реформу, все суспільство повинно розуміти, до чого ми прийдемо, наголосив Тарас Козак - координатор Громадянської платформи «Нова Країна», Президент Інвестиційної Групи «УНІВЕР». Пенсійна реформа не зможе зробити пенсіонерів багатими, вона покликана подолати бідність пенсіонерів, а суспільство і економіка мають отримати реальні можливості забезпечувати як чинних пенсіонерів, так і пенсіонерів майбутніх. У солідарній системі, за якої ті, хто працюють, забезпечують внесками нинішніх пенсіонерів, закладено конфлікт поколінь. Крім цього, всі внески громадян у солідарній системі втрачаються після смерті людини, в той час, як на другому і третьому рівнях – успадковуються рідними. Впровадження накопичувального рівня є безальтернативним, зазначив він.

Не протиставляти солідарний і накопичувальний рівні, закликала Галина Третьякова - експерт Реанімаційного пакету реформ з питань пенсійного забезпечення, Генеральний директор Української федерації убезпечення. Солідарний рівень не індексує або індексує пенсії у ручному режимі, недосконалий і накопичувальний рівень. Щоб застосовувати тільки плюси обох рівнів, світова практика використовує різні рівні і передбачає пошук компенсаторів.

Про досвід роботи недержавних пенсійних фондів, які складають сьогодні третій рівень пенсійної системи розповіла Тетяна Сальнікова - Голова ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів, член громадської ради Пенсійного фонду України. З 2004 року НПФ, накопичивши 2 мільярди гривень, вже реально виплатили своїм учасникам 700 мільйонів гривень у вигляді пенсій. Запуск накопичувального рівня найближчими роками створить умови для збільшення ВВП завдяки залученню в економіку пенсійних накопичень. Це той інвестиційний ресурс, за яким країні не потрібно буде ходити по світу з простягнутою рукою.

У держави бракує коштів забезпечити підвищений рівень пенсій, тільки базовий, зазначив Олександр Панченко - член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Якщо ми говоримо про підвищення рівня забезпечення пенсіонерів, без запровадження накопичувального рівня тут не обійтися. Запровадження накопичувального рівня має супроводжуватися зміною нагляду і контролю, які мають бути консолідованими.

Думку щодо функції держави регулювати ринок через контроль і нагляд підтримав і Олександр Ткач, експерт Реанімаційного пакету реформ з питань пенсійного забезпечення, директор компанії «Пенсійно-актуарний консультант». Водночас експерт вважає недоцільним створення спеціальних державних пенсійних фондів під обслуговування накопичувальних пенсійних програм. Обслуговувати цей ринок можуть недержавні пенсійні фонди, ринок яких відповідно до європейських стандартів регулюватиме держава, переконаний О.Ткач.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24