Втрата НПФ статусу неприбуткових організацій призведе до руйнації третього рівня пенсійної системи

24 квітня 2017

Національна асоціація Недержавних пенсійних фондів України та Адміністраторів недержавних пенсійних фондів і Українська асоціація інвестиційного бізнесу направили відкрите звернення до Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра та інших представників влади з вимогою вжити термінових заходів задля недопущення руйнації недержавного пенсійного забезпечення внаслідок не включення НПФ до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій, ведення якого здійснює Державна фіскальна служба України.

Як зазначається у зверненні, система недержавного пенсійного забезпечення - ІІІ рівень пенсійної системи є складовою пенсійної системи України, яка діє з 2004 року в рамках проведення пенсійної реформи. Недержавні пенсійні фонди – це основні і єдині суб’єкти системи недержавного пенсійного забезпечення, які протягом 11 років здійснюють добровільні індивідуальні пенсійні накопичення фізичних осіб у рамках нової трирівневої пенсійної системи. Відповідно до Концепції проведення пенсійної реформи в Україні та Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» недержавні пенсійні фонди створюються, мають статус та провадять діяльність як неприбуткові організації.Всі доходи розподіляються тільки між учасниками недержавних пенсійних фондів, які є власниками своїх додаткових пенсійних накопичень та отримують додаткові пенсійні виплати після настання пенсійного віку.

Не включення НПФ до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій призведе до зміни моделі оподаткування у системі недержавного пенсійного забезпечення та втрати економічної доцільності їхнього існування.

Як наслідок, 834 тисячі громадян втратять свої додаткові пенсійні накопичення, що складають більше 2 мільярдів гривень, що призведе до значного підвищення рівня соціальної напруги у суспільстві, втрати довіри до накопичувальних рівнів пенсійної системи та повністю зупинить подальше проведення в Україні пенсійної реформи в цілому.

Крім цього, буде зруйновано механізм формування «довгих» інвестиційних ресурсів, які інвестуються на внутрішньому ринку України. Така пенсійна «реформа» може припинити подальшу співпрацю МФВ з Україною, що завдасть шкоди всім громадянам України, а не тільки учасникам недержавних пенсійних фондів, наголошується у Зверненні.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24