Українська асоціація інвестиційного бізнесу проти надмірного та незаконного втручання в діяльність кінцевого власника

23 лютого 2017

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку оприлюднила проект Рішення НКЦПФР «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)».

Проектом Рішення вводяться термін «кінцевий власник», яким є «кінцевий бенефіціарний власник (контролер) або юридична особа, щодо якої відсутній кінцевий бенефіціарний власник (контролер)», а також вимоги щодо його фінансового/майнового стану.

Згідно Закону України «Про інститути спільного інвестування» компанія з управління активами створюється у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю. Відповідно до Цивільного кодексу України, Законів України «Про акціонерні товариства», «Про господарські товариства», у випадках передбачених цими законодавчими актами, матеріальну відповідальність за акціонерне товариство/товариство з обмеженою відповідальністю несуть саме акціонери/учасники товариства – прямі власники у межах вартості своїх акцій/вкладів.

Введення оприлюдненим проектом Рішення вимоги щодо дотримання на відповідному рівні фінансового/майнового стану та його оприлюднення кінцевими власниками, які не є прямими власниками Заявника, і не підпадають під регулювання Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, є надмірним та незаконним втручанням в діяльність юридичної/фізичної особи, яка несе відповідальність за свою безпосередню діяльність.

Також зазначаємо, що вимога щодо ідентифікації кінцевого бенефіціарного власника вже впроваджена змінами до Ліцензійних умов провадження професійних діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), затвердженими рішенням НКЦПФР від 12.01.2016р. № 11 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 01.02.2016р. за № 1661/28296.

Так, задля документального підтвердження системи взаємовідносин юридичних та фізичних осіб, що дає змогу встановити всіх наявних кінцевих бенефіціарних власників, у тому числі відносини контролю між ними щодо цієї юридичної особи, було введено вимоги щодо фіксування кінцевого бенефіціарного власника з вказанням відповідних ідентифікаційних даних та надання схематичного зображення структури власності Заявника, підписаного керівником Заявника і засвідчена печаткою (додаток № 8 до Ліцензійних умов).

Відповідні зауваження та пропозиції направлені до Національної комісії з цінних паперів фондового ринку та Державної регуляторної служби України.

 

 

 

 

 

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24