МВФ оприлюднив Звіт місії технічної допомоги з питань боротьби зі зловживаннями та розкриття інформації

24 липня 2016

Експерти місії технічної допомоги МВФ, вивчивши поточний стан справ і проекти законодавчих ініціатив, підготовлені НКЦПФР, щодо врегулювання в законодавстві питань боротьби зі зловживаннями та розкриття інформації емітентами цінних паперів, зробили певні висновки та надали Комісії рекомендації.

РЕЗЮМЕ ЗВІТУ

Українська нормативно-правова база в питаннях боротьби зі зловживаннями на ринку цінних паперів та розкриття інформації емітентами цінних паперів має суттєві прогалини, негативний вплив яких посилюється відсутністю у НКЦПФР достатніх повноважень щодо нагляду за ринком, проведення розслідувань і правозастосовних повноважень. Ці прогалини сприяють загальній відсутності прозорості на ринку і широкому поширенню неправомірних дій на ринку, в тому числі шляхом випуску і торгівлі «фіктивними» цінними паперами. Для вирішення поточних завдань, українське законодавство має бути приведене у відповідність з міжнародними стандартами, щоб забезпечити НКЦПФР достатніми засобами, щоб вимагати розкриття більш детальної інформації та боротися зі зловживаннями на ринку. Для усунення цих прогалин НКЦПФР підготувала проект пропозицій по внесенню змін до українського законодавства в цих двох питаннях, беручи до уваги відповідне законодавство ЄС.

Законодавчі проблеми в двох зазначених питаннях різні. Нові вимоги до розкриття інформації емітентами повинні бути використані в якості основи, але за цей час також доцільно припинити широкомасштабне використання поточних вимог. Цей перехід займе певний час. На противагу цьому, законодавство щодо протидії зловживанням на ринку в значній мірі необхідно створювати з нуля. Це має ряд переваг, оскільки впровадження нових вимог до звітності та до розкриття інформації потребуватиме від НКЦПФР і учасників ринку адаптуватися до цих нових процедур. В проектах законів з обох зазначених питань добре узгоджуються українське правове поле із законодавством ЄС, але необхідно доопрацювати деякі деталі. Визначення вимог до розкриття інформації для банків і державних підприємств в законодавстві про цінні папери повинно бути узгоджено з відповідними органами.

В доповнення до технічних змін, законопроекти покликані внести істотні зміни в повноваження НКЦПФР з проведення розслідувань і правозастосовні повноваження. Запропоновані правки внесені після внесених змін в законопроект про Інституційну незалежність і в великій мірі базуються на вимогах законодавства ЄС. Однак, залишається необхідність у тому, щоб переконатись, що повноваження регулятора розроблені таким чином, щоб відповідати нормативно-правовій базі України, зокрема, в сфері кримінального права.У випадках, коли обов'язки органів влади перетинаються, важливо, щоб влада домовилася про найбільш ефективний розподілі обов'язків і механізми співпраці. Завершення консультацій з цього питання має важливе значення, перш ніж приступити до роботи над законодавчими пропозиціями.

Щоб бути ефективним, нові законодавчі ініціативи повинні бути узгоджені з іншими очікуваними законами.Мова йде про Законопроект про незалежність регулятора, Законопроект про регульовані ринки і деривативи та інші очікувані законодавчі ініціативи. Тому важливо, щоб графік і порядок подання законів до парламенту був ретельно спланований, щоб уникнути прогалин і невідповідностей.

З повною версією звіту можна ознайомитисьза посиланням: http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.aspx?sk=44105.0

Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24