Запобігти викривленням у сприйнятті європейського досвіду біржовому ринку України допоможуть фахівці європейських країн

14 червня 2016

На шляху євроінтеграції Україні необхідно використовувати досвід європейських країн із розвиненими ринками цінних паперів, в тому числі і щодо встановлення реалістичних строків набуття чинності законодавчими та нормативними актами, спрямованими на гармонізацію законодавства України із законодавством ЄС. Налагодження діалогу, обміну думками та досвідом безпосередньо із фахівцями європейських країн допоможе запобігти викривленням у сприйнятті європейського досвіду за опосередкованою інформацією та врахувати поради щодо його імплементації з огляду на відповідність окремих його аспектів поточному рівню економічного розвитку України.

На цьому наголосив ректор Українського інституту розвитку фондового ринку Дмитро Леонов, відкриваючи українсько-німецький науково-практичний семінар «Біржовий ринок цінних паперів: європейський вектор розвитку», який на початку червня організував Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана за підтримки Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Основним доповідачем за програмою семінару виступив професор Рюдігер фон Розен - президент Франкфуртського товариства з розвитку торгівлі, промисловості та науки, який у різні роки очолював Франкфуртську біржу та Інститут акцій у Франкфурті- на- Майні. Він наголосив на важливості і необхідності руху українського фондового ринку в напрямку реформування його інфраструктурної складової, а саме торгівельної, та розповів про сучасні тенденції розвитку інфраструктури ринків цінних паперів країн ЄС, зокрема про особливості техніко-технологічного процесу трейдингу в країнах Європи.

Особливу увагу пан фон Розен приділив директиві MIFID та її впливу на фондові біржі, зауваживши, що вона стала поєднанням англо-американського та континентального європейського досвіду, була підтримана, перш за все, банківськими структурами та призвела до суттєвих змін на організованому ринку капіталу.

На думку професора, далеко не всі зміни пішли на користь європейського ринку. Так, поява багатосторонніх торгівельних систем (MTF) призвела до посилення конкуренції серед організаторів торгів, поширення високочастотної торгівлі та суттєвої втрати як організаторами торгів, так і державними регуляторами контролю за ситуацією на ринку.

Учасники дискусії обговорили також підходи до імплементації Директив ЄС, які застосовуються в країнах Євросоюзу та в Україні. Зокрема, пан фон Розен повідомив, що норми директиви MIFID, прийнятої у 2004 році, країни ЄС почали застосовувати тільки з 2007 року, а строки імплементації вимог MIFID ІІ, прийнятої у 2014 році, перенесено з 2017 на 2018 рік, що надасть змогу ринку підготуватися до застосування нових норм.

Відповідаючи на питання щодо регуляторних вимог до емітентів, цінні папери яких допускаються до обігу на біржах, пан фон Розен повідомив, що на рівні національного законодавства Німеччини встановлено мінімальні вимоги до капіталізації емітентів – 1 млн. євро, і зараз на біржах торгуються акції 700 емітентів.

Українські учасники дискусії зазначили, що з 2016 року НКЦПФР встановила нові вимоги до лістингу, згідно з якими ринкова капіталізація емітентів для перебування у 1-му рівні лістингу має бути не менше 1 млрд.грн. (більше 300 млн. євро). Це ніяким чином не відповідає ані рівню розвитку фондового ринку, ані поточному стану українських підприємств: не можуть вимоги для слабких ринків бути в 300 разів вищими ніж для сильних.

Торкнулися учасники дискусії також питання щодо практики зосередження в одному органі функцій з регулювання як товарного, так і фондового ринків. Як з’ясувалося з відповіді німецького експерта, такі приклади в Європейському співтоваристві відсутні.

За результатами семінару, в якому взяли участь науковці КНЕУ, Франкфуртського університету імені Йоганна Вольфґанґа Ґете, представники професійних та громадських об'єднань фондового ринку, організатори планують продовжити низку відповідних заходів з метою розширення міжнародної співпраці та продуктивного обміну інформацією.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24