Загальні збори УАІБ обговорили підсумки 2015 року та окреслили напрямки, які допоможуть стабілізувати ринок з управління активами

25 лютого 2016

24 лютого 2016 року у Києві відбулися чергові щорічні Загальні збори членів Української асоціації інвестиційного бізнесу.

Представники 162 компаній з управління активами, які взяли участь у Загальних зборах, заслухали і схвалили Звіт про діяльність УАІБ у 2015 році та Звіт Ревізійної комісії. Було обговорено та затверджено План роботи та бюджет Асоціації на 2016 рік.

На зборах внесено зміни до Статуту УАІБ, які пов’язані з приведенням його у відповідність до вимог Податкового кодексу, а також до Положення про членство в Українській асоціації інвестиційного бізнесу – змінами врегульовуються питання вступу нових членів до складу Асоціації, у частині пропорційної сплати ними членських внесків.

У Загальних зборах УАІБ взяв участь член НКЦПФР Олександр Панченко, який зупинився на рішеннях Комісії, що містять у собі низку суттєвих новацій для діяльності з управління активами і набрали чинності з початком 2016 року. Зокрема, це стосується змін до ліцензійних умов, серед яких підвищення вимог до розкриття структури власності, до розкриття пов’язаних осіб, нової вимоги до розкриття фінансової звітності та аудиту компаній на власному сайті, де повинен бути забезпечений цілодобовий достут до цієї інформації за останні 5 років та ін. Він охарактеризував деякі новації достатньо складними, а також запропонував за необхідності провести разом з УАІБ роз’яснювальний семінар з цих питань для членів Асоціації.

З 2015 року набрала чинності вимога щодо складання звітності за МСФЗ. Комісія створила спеціальний департамент, який буде відстежувати як дотримуються компанії цієї вимоги. О.Панченко також закликав компанії прискіпливо підходити до вибору аудитора.

Говорячи про плани НКЦПФР на 2016 рік, Олександр Панченко на перше місце поставив імплементацію європейських директив щодо інвестиційних фондів. У цьому напрямку буде працювати спеціальна робоча група Комісії і УАІБ, яка проведе порівняльний аналіз вітчизняного законодавства та європейського. Також над удосконаленням законодавства з недержавного пенсійного забезпечення працює і міжвідомча робоча група.

Комісія разом з УАІБ шукатиме можливості передачі управління активами пайових фондів однієї КУА до іншої. Член НКЦПФР підкреслив, що внаслідок підвищення пруденційних нормативів очікується зменшення кількості КУА. Тому Комісія хоче запропонувати вихід компаніям, які з тих чи інших причин будуть виходити з ринку.

Підбиваючи підсумки діяльності Асоціації у 2015 році, Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов зазначив, що, як і раніше, у звітному році максимум зусиль було спрямовано на відстоювання адекватного механізму фіскального регулювання діяльності інститутів спільного інвестування. Адекватним фіскальним підходом до діяльності на фондовому ринку назвав Д. Леонов те, що нинішній Податковий кодекс уже не розглядає особливий статус оподаткування як пільгу та зберігає ту фіскальну рамку, в якій в в останні роки працюють інститути спільного інвестування, хоч і не в повному обсязі.

Зупинився Головуючий Ради і на ризиках, які пов’язані зі зміною регуляторних режимів на рівні законодавчих актів, зокрема з імплементацією зарубіжних вимог. «Якщо говорити про зміну регуляторних режимів і взаємодію регулятора з ліцензіатами, ми б хотіли, щоб симетрично із розширенням важелів впливу посилювалася і відповідальність регулятора за наслідки рішень, які приймаються. Це стосується і впровадження стандартів IOSCO і тих змін, які пропонувалися у вигляді закону по консолідації функцій з регулювання ринку фін послуг», зазначив він.

Говорячи про проблему фіктивності на ринку цінних паперів, Д. Леонов зазначив, що підхід і механізм, закладені в нормативних актах Комісії не функціональні і категорично не вірні. Включення емітента в якийсь список може передбачати також і виключення зі списку через якийсь час. А наслідки для всіх, хто за цей період «перебування у списку» постраждав від ланцюгового ефекту санкцій та обмежень, зокрема інвесторів, ніхто не враховує. «Ми не проти боротьби з фіктивністю, ми проти механізму втілення її в такий спосіб. Асоціація спільно з представниками реального сектору розробили концептуально інші підходи, щоб запропонувати альтернативний варіант», підкреслив Д. Леонов.

Асоціація продовжує працювати над розвитком перспективного законодавства і тих напрямків, які допоможуть відкрити для бізнесу додаткові можливості. Налагоджено співпрацю з Мінагрополітики. Ринок сільгосппродукції будуть максимально стандартизувати і спрямовувати у біржові рамки. Ми хотіли б, щоб там були фінансові інструменти, які могли б стали привабливими активами для інституційних інвесторів, зазначив Д. Леонов.

Розширити сферу застосування послуг з управління активами можна і на суміжних сегментах. У парламенті вже знаходяться зміни до Закону «Про страхування» і Асоціація докладає зусиль, щоб їх прийняття не створювало неадекватну конкуренцію у наших сегментах, а стало додатковими точками дотику. Стосується це і пенсійних ініціатив. Оскільки перспективи запуску другого рівня пенсійної системи відкладаються, треба «розв’язати руки» третьому рівню – недержавному пенсійному забезпеченню.

Зусиллям Асоціації щодо удосконалення нормативної бази та необхідності вирішення проблемних питань, пов’язаних, зокрема, з імплементацією європейського законодавства, саморегулюванням, з новими вимогами до лістингу, з порушенням прав міноритарних акціонерів «Укрнафти» присвятив свій виступ Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко. Він зазначив, що минулий рік був складним для бізнесу, але нинішній – простішим не стане, і висловив сподівання на конструктивну і результативну співпрацю з НКЦПФР, учасниками Асоціації, партнерськими організаціями.

Активну участь в обговоренні взяли представники компаній, які внесли ряд пропозицій до плану роботи УАІБ на 2016 рік, зокрема щодо активізації роботи щодо шляхів повернення грошей ІСІ та НПФ, які було втрачено у проблемних банках, та концептуальної зміни підходів до питань фіктивності на ринку цінних паперів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 22.04.24
Кількість КУА278на 22.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 22.04.24
Кількість ІСІ1780на 22.04.24
Кількість НПФ*52на 22.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24