Учасники засідання Комітету підприємців ринку фінансових послуг при ТППУ наголосили на необхідності якнайшвидшого наповнення фондового ринку якісними інвестиційними інструментами

19 лютого 2016

Як за відсутності на українському фондовому ринку якісних інвестиційних інструментів, браку ліквідності та відчутному звуженні ринку акцій інститутам спільного інвестування і недержавним пенсійним фондам виконувати вимоги щодо диверсифікації? На ці та інші питання намагалися знайти відповідь учасники відкритого засідання Комітету підприємців ринку фінансових послуг та з питань соціальної відповідальності бізнесу при Торгово-промислової палати України, яке відбулося 18 лютого 2016 року.

Як наголосив Голова Комітету підприємців ринку фінансових послуг та з питань соціальної відповідальності бізнесу ТППУ Олег Лиховид на фондовому ринку склалася несприятлива ситуація, викликана як нестачею на ньому фінансових інструментів, так  і низьким рівнем їхньої якості.

Член НКЦПФР Юрій Буца погодився, що наявний на ринку інструментарій не задовольняє його учасників і не дає можливості для диверсифікації інвестицій. Сьогодні основні вкладення здійснюються у державні облігації і це не влаштовує регулятора.

З метою виправлення такої ситуації Комісія провела аналіз усіх наявних на ринку інструментів. Його результати свідчать, що корпоративні облігації, які активно випускалися до фінансової кризи, внаслідок численних дефолтів втратили довіру інвесторів, а нових випусків зараз відбувається дуже мало. При цьому права власників таких облігацій не захищені належним чином.

На основі світового досвіду разом з міжнародними експертами Комісія розробила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо емісії цінних паперів», прийнятий Верховною Радою у першому читанні. Ним передбачається запровадження інституту загальних зборів та представника власників корпоративних облігацій, а також планується врегулювати дії емітента і власників корпоративних облігацій у разі дефолту та реструктуризації боргу. Комісія сподівається, що цей закон буде прийнято в цілому у березні, коли у парламенті має відбутися «фінансовий день».
Не менш важливим, за словами Ю. Буци, є розвиток ринку муніципальних облігацій та ринку деривативів. Україна - єдина країна в Європі, де цей сегмент досі не розвинений. З урахуванням цього регулятор розробив та подав до парламенту новий комплексний законопроект про деривативи, який враховує європейські директиви.

Найбільш проблемним сегментом зараз є ринок акцій. За весь час його існування в Україні жодна компанія не зробила реального публічного розміщення, зазначив член НКЦПФР. Потребують вирішення питання щодо підвищення рівня корпоративного управління у вітчизняних компаніях, налагодження зв’язків з інвесторами, розкриття інформації. В Україні дуже мало емітентів, які запроваджують відповідні механізми. Комісія ставить за мету гармонізувати вітчизняну модель корпоративного управління зі світовими стандартами, а також імплементувати Директиви ЕС щодо проспекту емісії та розкриття інформації.

Аналізуючи поточну ситуацію на вітчизняному фондовому ринку, Генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко нагадав, що Комісія підвищила вимоги до лістингу цінних паперів. Проте не до кінця зрозуміло, якими критеріями керувався регулятор, коли свідомо встановлював вимоги, які жодне акціонерне товариство не може виконати. Зокрема, йдеться про вимоги щодо обсягів власного капіталу, чистого доходу тощо. Відповідати цим вимогам зможе не велика кількість емітентів. Однак, згідно із чинним законодавством, акції усіх публічних АТ мають обертатися на фондовій біржі.

Така ситуація негативно впливає на діяльність інститутів спільного інвестування та недержавних пенсійних фондів, які позбавляються інструментів для інвестування.

Акціонерні товариства мають розуміти необхідність відповідності новим вимогам. Оскільки, витративши великі кошти на публічність та підвищення рівня корпоративного управління, компанія може вийти на вітчизняний ринок і не знайти реальних інвесторів.

Учасники засідання зауважили, що українському фондовому ринку бракує прозорості та відкритості. До того ж треба розширювати спектр інвестиційних інструментів на ринку. Вітчизняна фінансова система зараз є розрізненою. Не всі її складові регулюються та функціонують ефективно. Багато питань виникає щодо сфери регулювання Національного банку.

На думку Президента ПАРД Олексія Кия, Комісії доцільно поновити роботу Консультаційно-експертної ради, діяльність якої передбачена чинним законодавством. Якщо КЕР не підтримує той чи інший проект нормативно-правового документа, Комісія має звертати на це увагу. Такий підхід стане запобіжником багатьох проблемних питань у сфері державного регулювання фондового ринку.

За результатами засідання було прийнято рішення звернутися до державних і регуляторних органів країни з конкретними пропозиціями щодо поліпшення ситуації на вітчизняному фондовому ринку

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24