Оприлюднено законопроект про регульовані ринки та деривативи

24 листопада 2015

На сайті Верховної Ради України оприлюднено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів), який розробляла Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) разом з Європейським банком реконструкції і розвитку із залученням народних депутатів, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства аграрної політики та продовольства, Національного банку України, МВФ та USAID.

Як повідомляє прес-служба регулятора, проект Закону враховує передову міжнародну практику, насамперед Рекомендації Міжнародної асоціації свопів та деривативів (ISDA), Принципи регулювання та нагляду за ринками товарних деривативів (IOSCO), а також останні законодавчі зміни в Європейському Союзі, Директиву Євросоюзу про ринки фінансових інструментів (MiFID II),  Регламент про ринки фінансових інструментів (MiFIR) та Регламент про позабіржові похідні інструменти, центральних контрагентів і торгові репозиторії (EMIR).

Документом передбачається запровадження необхідних змін у законодавство для повноцінного функціонування позабіржового ринку деривативів, зокрема вводиться поняття генеральної угоди та ліквідаційного неттингу.

Також, проект закону передбачає комплексне врегулювання функціонування регульованих ринків у відповідності до директив ЄС.

Зокрема, передбачено існування чотирьох видів регульованого ринку:

 - Регульований фондовий ринок (ринок цінних паперів)

 - Регульований товарний ринок

 - Регульований грошовий ринок (ринок інструментів грошового ринку)

 - Регульований ринок деривативів

Передбачається, що загальний нагляд за регульованим ринком, в тому числі ринком деривативів, здійснюватиме НКЦПФР. При цьому, нагляд за OTC-деривативами (деривативами, що укладаються поза регульованим ринком) буде здійснюватися на існуючому рівні з додатковим обов'язковим поданням інформації про укладені деривативи до торгового репозиторію.

Законопроект є комплексним та передбачає внесення змін, зокрема, до таких законодавчих актів: Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», Цивільного та Господарського кодексів України; Закону України «Про відновлення неплатоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Закону України «Про заставу», Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», Податкового кодексу України; Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Cвої пропозиції та зауваження учасники УАІБ можуть надсилати на адресу: tripolskaya@uaib.com.ua 
  

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24