Секція управління активами та адміністрування пенсійних фондів

01 липня 2009

У січні 2008 року експерти УАІБ брали участь у засіданні робочої групи ДКЦПФР, на якому розглядалося питання про склад та структуру активів НПФ. За результатами засідання УАІБ направила до Комісії листа №11 від 23.01.2008р., яким підтримала пропозиції учасників засідання про задоволення заяв КУА щодо відстрочення для НПФ, які діють 18 місяців, ще на один рік вимог до диверсифікації активів, при наявності відповідного рішення Ради НПФ.
          Дирекція УАІБ зібрала пропозиції учасників Асоціації до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про недержавне пенсійне забезпечення”. Після  обговорення їх з Національною асоціацією недержавних пенсійних фондів України (НАПФА),  пропозиції було надано учасникам робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності для подальшого врахування у проекті Закону.
          Виявленню проблемних питань діяльності НПФ був присвячений круглий стіл на тему: ”Проблемні питання розвитку накопичувального пенсійного забезпечення в Україні”, який відбувся в рамках науково-практичної конференції УАІБ „Ринок інвестиційних послуг  в Україні: очікування та реалії” у лютому 2008 року.
У червні проведено спільне засіданні робочої групи УАІБ та НАПФА щодо впровадження ІІ рівня пенсійної системи.
         Дирекцією УАІБ було проведено збір пропозицій від учасників щодо вдосконалення Методики ренкінгування КУА недержавних пенсійних фондів за результатами їхньої діяльності. Одержані пропозиції будуть використані при доопрацюванні зазначеної Методики.
          Напрямкам подальшого проведення пенсійної реформи та законодавчому врегулюванню питань діяльності НПФ був присвячений круглий стіл на тему: ”Чотири роки недержавного пенсійного забезпечення: що попереду?” в рамках науково-практичної конференції УАІБ „Управління активами: професіоналізм та відповідальність” у червні 2008 року.
          Дирекцією УАІБ було проведено збір пропозицій від учасників щодо вирішення проблемних питань, які гальмують впровадження пенсійної реформи в Україні, зокрема, щодо функціонування системи недержавного пенсійного забезпечення, впровадження Накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.
          У серпні експерти УАІБ взяли участь у засіданні ДКЦПФР щодо проблемних питань функціонування системи НПЗ, впровадження Накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
         У грудні 2008 року представники Асоціації взяли участь у круглому столі, організованому Держфінпослуг за підтримки Проекту USAID «Розвиток ринків капіталу» щодо ходу впровадження пенсійної реформи в Україні та фінансових питань діяльності недержавних пенсійних фондів.
         Експерти УАІБ також взяли участь у круглому столі Проекту USAID "Розвиток ринків капіталу" з питань розробки нових інструментів на ринку цінних паперів, у які НПФ зможуть вкладати свої активи.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24