Члени секції УАІБ «Управління активами публічних фондів» обговорили проблемні питання діяльності

06 червня 2011

31 травня 2011 року в УАІБ відбулося засідання Секції управління активами публічних фондів, в ході якого представники восьми компаній з управління активами обговорили проблемні питання у діяльності публічних ІСІ, які потребують вирішення у 2011 році.

Серед найбільш актуальних, зокрема, - необхідність внесення змін до Податкового кодексу України та отримання роз’яснення від уповноважених органів щодо визначення бази оподаткування доходу фізичної особи, який виплачує компанія у разі купівлі-продажу цінних паперів ІСІ (застосування ставки 5%), а також неможливість віднесення до складу витрат у податковому обліку  цінних паперів юридичних осіб у разі придбання їх під час первинного розміщення. Йшлося на засіданні також про недосконалість оцінки «проблемних» облігацій та грошових коштів емітентів або фінансових установ, які не виконують своїх зобов’язань або перебувають у стадії банкрутства чи ліквідації, про незрозумілий порядок «списання» або продажу цінних паперів, випуск яких скасовано, про неможливість створення фондів грошового ринку та тримання долі грошових коштів більше 50% для диверсифікованих ІСІ та відкритих та інтервальних фондів, структура активів яких відповідала б складу та структурі індексного кошика відповідної біржі, та інші.

Остаточно затвердити план роботи Секції на поточний рік було вирішено після оприлюднення ДКЦПФР проекту нової редакції Закону «Про інститути спільного інвестування (корпоративні та пайові інвестиційні фонди).

Учасники засідання обговорили ситуацію, що склалася у зв’язку з призупинкою ДКЦПФР до 12 місяців обігу цінних паперів групи компаній «Донецьксталі», і висловилися за необхідність оскарження у судовому порядку рішення суду, яким керувався регулятор для зупинки обігу.

Члени секції розглянули і підтримали проект змін до Положення про порядок оприлюднення інформації та надання адміністративних даних щодо здійснення  діяльності організаторами торгівлі стосовно перенесення терміну надання інформації, а Дирекції доручили направити їх до Комісії.

Учасники засідання були ознайомлені з пропозицією РА «Кредит Рейтинг» здійснювати рейтингування КУА. Детальний розгляд його методики відбудеться на одному з наступних засідань секції. 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24