Учасники секцій УАІБ «Розвиток стандартів професійної діяльності» та «Управління активами публічних фондів» узгодили плани на 2013 рік

20 березня 2013

19 березня в Українській асоціації інвестиційного бізнесу відбулося спільне засідання секцій «Розвиток стандартів професійної діяльності» та «Управління активами публічних фондів», в якому взяли участь представники компаній з управління активами «Євроінвест», «Інвестмент Кепітал», «ІТТ-Менеджмент», «Інститут портфельних інвестицій», «Інтер Кепітал Груп», «Кінто», «ОТП Капітал», «Полтавтрансбуд», «Райффайзен Аваль», «Система Плюс». Учасники засідання обговорили проблемні питання діяльності КУА та ІСІ та затвердили плани роботи секцій на 2013 рік.

Наголошувалося, що з 2014 року набирає чинності новий Закон «Про інститути спільного інвестування» і у зв’язку з цим існує чимало питань, які потребують вирішення у нинішньому році. Це, зокрема, стандартизація та уніфікація всіх процедур та нормативних документів, покликаних полегшити завдання компаній щодо впровадження системи внутрішнього аудиту, системи управління ризиками та стандартизації розкриття інформації для інвесторів ІСІ. В рамках підготовки до  запуску нового закону необхідно виробити та підготувати рекомендації для компаній, на основі застосування яких на практиці, можна буде підготувати відповідні стандарти.

Як зазначалося на засіданні, на сайті НКЦПФР вже оприлюднено проекти положень щодо реєстрації ПІФ, КІФ та Регламенту ІСІ, які необхідно ретельно проаналізувати і підготувати аргументовані пропозиції. Ринок спільного інвестування очікує багато новацій, що стосуються і реорганізація роботи бек-офісів, і термінів подачі звітності, і переходу на нову модель розрахунку вартості, і нової класифікації фондів.

Внаслідок можливості широкого тлумачення окремих норм законодавства, підкреслювалося на засіданні, існує також багато суперечливих питань, вирішення яких потребує активної участі компаній у підготовці проектів нормативних актів Комісії. Протягом березня-квітня УАІБ збиратиме проблемні питання, які можуть виникнути у КУА у зв’язку із впровадженням нового Закону «Про ІСІ».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24